Élelmiszerek címkézése – tápértékjelölés
2021.04.20 09:20

Élelmiszerek címkézése – tápértékjelölés

Élelmiszerek címkézése – tápértékjelölés

Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete szabályozza a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatását, az allergén anyagok mellett, 2016. december 13-tól már a tápértékeket is jelölni kell kötelezően a termékeken, címkéken. 2014 és 2016 között is lehet önkéntesen tápértéket feltüntetni, de már kizárólag az új előírások szerint.

A tápértékjelölést, amennyiben elég felület áll rendelkezésre, akkor kötelező jelleggel táblázatos formában kell megjeleníteni azt a terméken, címkén, akár címkenyomtató segítségével. Az élelmiszeripari termékek ellenőrzését három hatóság látja el, ezek a Nébih, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az ÁNTSZ. A büntetés sem változik, és az elkövethető hibák is azonosak, csak annyi más, hogy ezentúl a különféle rendeletek helyett mindössze egyhez kell alkalmazkodni.

Tápértékjelölés

Tápértékjelölő címke kötelező és önkéntes elemei

A tápértékjelölésnél - úgy mint az allergén anyagoknál - is érvényesek a minimális betűméretre vonatkozó szabályok, vagyis a betűket olyan betűméretben kell a csomagolásra vagy a címkére nyomtatni (pl. címkenyomtatóval), amelynél a magasság legalább 1,2 mm. A kötelező tápértékjelölés alól mentesülnek az olyan csomagolásban vagy tárolóedényben található élelmiszerek, amelyek legnagyobb felülete 25 cm2-nél kisebb.

A tápanyagokat a termék 100 grammjában vagy 100 milliliterében kifejezve kell megadni, ám kiegészítésként megadhatóak egy adagra vonatkozólag is.

A rendelet nem szabályozza, hogy a tápértéktáblázat címke a fő látómezőben vagy a hátoldalon jelenik-e meg, illetve a további tápanyagok, pl. rost, telítetlen zsírsavak, poliolok (cukoralkoholok), keményítő feltüntetése is tetszőleges. Lehetőség van arra is, hogy a tápértéktáblázatban szereplő valamely tápanyagra vonatkozó információ a csomagolás elején is megismétlődjön.

1. táblázat: Az energia, valamint a vitaminoktól és ásványi anyagoktól eltérő egyes tápanyagok napi beviteli referenciaértékei (felnőttek esetében)

Energia 8400 kJ/ 2000 kcal
Összes zsír 70 g
Telített zsírsavak 20 g
Szénhidrátok 260 g
Cukrok 90 g
Fehérje 50 g
6 g

2. táblázat: Átváltási együtthatók az energia kiszámításához

Szénhidrát (poliolok kivételével) 4 kcal/g 17 kJ/g
Cukoralkoholok (poliolok) 2,4 kcal/g 10 kJ/g
Fehérje 4 kcal/g 17 kJ/g
Zsír 9 kcal/g 37 kJ/g
Alkohol (etilalkohol) 7 kcal/g 29 kJ/g
Szerves savak 3 kcal/g 13 kJ/g
Szalatrim 6 kcal/g 25 kJ/g
Élelmi rost 2 kcal/g 8 kJ/g
Eritrit 0 kcal/g 0 kJ/g

3. táblázat: Vitaminok és ásványi anyagok napi beviteli referenciaértékei (felnőttek esetében)

A vitaminokat és ásványi anyagokat a táblázatban meghatározott mértékegységekben, az ugyanabban a táblázatban meghatározott referenciaértékek százalékában kell megadni a címkén, 100 g-ra vagy 100 ml-re vetítve. Ez az információ kiegészítő jelleggel adagonként vagy fogyasztási egységenként is kifejezhető.

Különböző termékek kötelező jelölései

Fagyasztott termékek jelölése, címkézése: a fagyasztási vagy az első fagyasztási időpontot is jelölni kell. Fagyasztás napja vagy első fagyasztás napja: nap/hónap/év.

Édesítőszerrel készült termék megnevezése: pl.: édesítőszerrel / édesítőszerekkel ezt a kifejezést az élelmiszer elnevezéséhez kapcsolódóan kell feltüntetni.

Hozzáadott víz jelölése: húskészítmények és olyan előkészített húsok esetén (darab, ízület, szelet, állati test vagy féltest), halak esetén, amennyiben a hozzáadott víz a késztermék tömegének 5 %-át meghaladja. Az élelmiszer nevében fel kell tüntetni, hogy a termék hozzáadott vizet tartalmaz.

Hozzáadott fehérje jelölés: hozzáadott fehérjét tartalmazó húskészítmények, előkészített húsok és az élelmiszer megnevezésében utalni kell a fehérjék jelenlétére és származására.

Élelmiszeren jégréteg: jégréteggel bevont élelmiszer (pl.: halak) esetén a nettó tömeget kell feltüntetni.

„Darabokból formázott” jelölés: azon húskészítmények, előkészített húsok és halászati termékek esetén, amelyek azt a látszatot keltik, hogy egy darab húsból vagy halból állnak, de valójában több darabból, akkor az egyéb összetevőket (élelmiszer adalékanyagokat, élelmiszeripari enzimeket vagy egyéb anyagokat) is felhasználva formázták őket egy darabbá, akkor a terméken, címkén fel kell tüntetni:

  • „darabokból formázott hús”,
  • „darabokból formázott hal”.

Nem ehető burkolat jelölése: például szalámik, stb. Ha a húskészítmény burkolata nem ehető, akkor azt fel kell tüntetni a terméken, címkén (a megnevezés kísérő elemeként).

Tárolási vagy felhasználási feltételek jelölése, címkézése: fel kell tüntetni a címkén a tárolási, felhasználási feltételeket, amennyiben az élelmiszer különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételeket igényel. Az élelmiszernek a csomagolás felbontása utáni megfelelő tárolási paramétereit meg kell adni, illetve a felhasználás érdekében adott esetben a tárolási időt is meg kell adni.

Koffein jelölése: 150 mg/liternél több koffein tartalom esetén a terméken a következő jelölést kell feltüntetni: „Magas koffeintartalom”. Fogyasztása gyereknek és terhes, szoptatós nők számára nem ajánlott”, illetve jelölni kell a koffein mennyiségét. Egyéb élelmiszereken, ahol a koffein élettani célból adják hozzá ott is a fenti jelölést kell feltüntetni. Ezt a szöveget a megnevezéssel egy látómezőben kell feltüntetni.

Darált hús jelölés: ezt már 2015. január 1-től kell használni

  • „zsírtartalom nem éri el a …”
  • „a kollagén húsfehérje aránya nem éri el a …”

A megfelelő mennyiségi határértékeket a rendelet tartalmazza.

Tápértékjelölés alól mentesülő termékek:

  1. Alkoholos italokra nem kötelező, de önkéntesen lehet akár csak az energiatartalmat is jelölni.
  2. Nem előre csomagolt élelmiszerekre sem kötelező, de önkéntesen lehet jelölni:
  • energiatartalmat, vagy
  • energiatartalmat és a zsírok, telített zsírok, cukor és só mennyiségét.

Azon termékek esetén, amelyeken nincs feltüntetve a tápérték, ott címkenyomtatóval (pl. Citizen CLS621 címkenyomtató, Zebra GC420 etikett nyomtató, stb.) utólag is fel lehet tüntetni azt különböző méretű címke, etikett segítségével.

Amennyiben a tápértékekkel kapcsolatban kérdése merülne fel, ne habozzon keresni minket elérhetőségeink bármelyikén, szakértő kollégáink állnak az Ön rendelkezésére!

Forrás: Az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete

Sikertelen feliratkozás. Kérjük próbálja újra.
Köszönjük! Sikeresen leiratkozott.

IRATKOZZ FEL AZON KERESKEDŐINK KÖZÉ, AKIK ELSŐKÉNT TUDJÁK MEG TŐLÜNK A TRENDEKET, PIACI HÍREKET ÉS ÉRTESÜLNEK A KUPONOKRÓL, AKCIÓKRÓL!